UN XATIVÍ EN VALÉNCIA: JOSEP MARTINEZ MOLLÀ

Josep Martínez  Mollà és posseïdor d’una dilatada trayectòria que el sitúa com a ú dels grans mestres de l’art faller.

Este artesà, de malnom “El Músic”, naixqué en Xàtiva; i més concretament en el carrer Bruns número 4 de la capital de la Costera un 31 de Març de l’any 1939. Visqué també en el carrer de Sant Cristòfol número 88 i en 1953, quan contava en només 13 anys realisà la primera falla plantant l’infantil de la plaça d’Aleixandre VI de la mateixa ciutat.

En 1956 la família Martinez – Mollà es trasllada a Valéncia per a viure de la bodega que son pare regentava. Treball éste que ad ell no li agradava; ell sempre mostrava la seua decisió de ser escultor i junt a l’afició per les Falles decidí per fí ser artiste faller. Quan son pare es despistava ell fugia de la bodega i acodia als tallers del artistes fallers que per aquells anys es situaven en l’Albereda.

Falla carrer del Mar any 1962

Després dels estudis de modelat i pintura en l’Escola de Belles Arts de Sant Carles comença la seua llarga carrera com a aprenent en el taller de Modest González en 1956, debutant en solitari en la falla del Raval de la seua Xàtiva natal; i sense tindre encara el carnet d’agremiat planta en 1962 en el carrer del Mar de Valéncia una falla signada per Josep Gimeno que guanya el segón premi de la secció primera.

Falla Exposició - Misser Mascó any 1963

Ràpidament planta en secció especial: en 1963 en Exposició, en el 64 en la avinguda de l’Oest i en el 65 en la plaça del Pilar. Durant un temps perfecciona el seu estil treballant junt a artistes del nivell de Francesc Codoñer, Joan Huerta (possiblement és qui més ha influït en la seua obra i en el seu modelage) o Vicent Luna, passant del caricaturisme, barroquisme i una agresiva gama cromàtica (aspectes que dominava i que foren distintiu d’aquelles falles), a un estil més clàssic i realiste, més elegant, conseguint certa armonia entre la plàstica i la pintura.

Josep Martínez Mollà dependrà de tot aquell artiste en qui treballa, i inclús també en qui no treballa pero planta en el carrer les seues falles, creant, a força d’assimilar totes les ensenyances, un estil propi que el fa donar el pas d’alumne a mestre.

Falla Ferroviària. Any 1973

Mítics i inoblidables son els tres primers premis d’especial que atresora: “La publicitat” en 1973 en la Ferroviària (la de la mona), i per a la plaça del Pilar “El rapte d’Europa” i “El pas del temps” en 1977 i 1978 respectivament, i també el ‘Davit’ que plantà en 1991 en la plaça de l’Ajuntament.

Falla Pça. del Pilar. Any 1978

62 falles ha plantat en Valéncia; 22 d’elles en secció especial i 6 en la plaça de l’Ajuntament. En 1974 conseguix el primer del ninots indultats en un grup anomenat “Transeünts de poble”. Anys després i com a pioner de la reproducció de figures en poliéster conseguix un atre ninot indultat en esta técnica: “Dolçainer i tabaleter” en 1977.

Ninot Indultat any 1977

Hui en día, este gran de les falles, està retirat de la activitat professional pero continúa sent una referència per a moltes generacions de nous artistes…i pense que pertanyent a una excepcional generació d’artesans fallers encara no ha rebut el públic i notori reconeiximent que la seua producció artística mereix… Vaja des de ací al menys el meu propi… el d’un chiquet que obria els ulls com a plats davant d’aquelles falles dels anys 70 i principis dels 80…. admirant i empapant-se del treball de artistes com Josep Martínez Mollà.

Falla Plaça de l'Ajuntament. Any 1991

 

 

Anuncios

~ por jvmarco en 2 enero 2012.

Una respuesta to “UN XATIVÍ EN VALÉNCIA: JOSEP MARTINEZ MOLLÀ”

  1. Gran Pepe! Es precís un homenatge i un recopilatori i analisi de la teua obra! YA!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: